Siirry pääsisältöön

Rakennekalkitusta Pakkalassa - ja fosforivalunnat kuriin!


Kuva 1: Hankealue rajattu punaisella. Alueesta noin 80% on peltoa ja aktiiviviljelyksessä. Pellolla käytetään karjanlantaa lannoitteena. 
Pakkalanjärvi on Kangasalan Sahalahdella sijaitseva matalahko ja ekologiselta tilalta heikoksi luokiteltu järvi. Järvi on ollut aiemmin pahoin rehevöitynyt ja sinileväkukintoja on havaittu kasvukaudesta riippuen, jopa siinä määrin että järven virkistyskäyttö on estynyt. Järven keskisyvyys on vain 0,6-1,0m lähteestä riippuen, vesi sameaa ja järvi mutapohjainen. Järven tilan parantamiseksi perustetun suojeluyhdistyksen toiminnan puitteissa on mm. tehty järvikortteen niittoa, roskakalojen poistoa, järven hapetusta ja muita toimia järven tilan parantamiseksi.
Kuva 2: Hampaalanoja syksyllä 2017. Virtaama on lähes olematonta, oja osin ruovittunut ja osmankäämi kasvaa runsaana. Oja on aukaistu 2016.

Uutena menetelmänä tullaan nyt kokeilemaan rakennekalkitusta järveen virtaavien Hampaalanojan ja Loukkaanojan valuma-alueilla. Rakennekalkitus on Nordkalkin kehittämä menetelmä, jossa poltetun- ja sammutetun kalkin seosta pellolle levittämällä saadaan savimaiden mururakenne paranemaan ja näin mm. maan suodatuskyky paranee ja ravinteiden pidätyskyky kasvaa. Kalsium-pohjaisiin aineisiin perustuvista menetelmistä on saatu positiivisia tuloksia aitosavimailla mm. SAVE-hankkeen puitteissa ja aiemmissa tutkimuksissa. Nyt menetelmää on tarkoitus testata myös ympäristöministeriön Vesien- ja merenhoidon kärkihankkeiden puitteissa Pirkanmaalle tyypillisillä hietasavimailla. Erona SAVE-hankkeeseen on käytettävä tuote, sillä SAVE-hankkeessa käytetyn kipsin levittäminen sisävesien valuma-alueelle ei ole mahdollista.

Hankkeen puitteissa tullaan seuraamaan peltojen maan rakennetta (kuoppatestit) ja ravinnetilaa (viljavuusnäytteet). Tämän lisäksi tutkitaan ojien vedenlaatua (käsinäytteet runsaan virtaaman aikaan, mahdollinen automaattinäytteenotto). Tulokset tullaan raportoimaan veden laadun osalta SYKEn toimesta koostettavassa raportissa ja kalkitustyön osalta osana tehtävää opinnäytetyötä. Lisäksi kohteeseen pääsee tutustumaan pellonpiennartilaisuuksien puitteissa, joista tiedotamme tämän blogin lisäksi mm. sosiaalisessa mediassa ja hankkeen sidosryhmien omissa tiedotuskanavissa.

Hankkeesta poikkeuksellisen tekee sen laaja kumppanipohja, sillä toiminnassa yhdistetään vapaaehtoinen järviensuojelutyö, alueen maatalousyrittäjien voimavarat, koulutus sekä SYKE. Ainoastaan yhteistyöllä voi päästä tuloksiin - vastakkainasettelu on turhaa. Hanketta rahoittaa ympäristöministeriö.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotsin tukimalli meillekin?

RAKAVA-Hankkeen edetessä ja rakennekalkituksen ympäristövaikutuksia punnittaessa on jo useaan otteeseen tullut esiin eräs, varsinkin viljelijöitä ja muita maan parissa työskenteleviä ja siitä elantonsa saavia kiinnostava kysymys: voisiko tälle toimenpiteelle saada Suomessa jonkinlaista tukea? Se voisi hyvinkin olla mahdollista, ainakin jos haemme esimerkkiä länsinaapurista. Ruotsin malli Ruotsissa LOVA-projekti, eli Lokala Vattenvårdsprojekt, paikallinen vesiensuojeluohjelma, tukee kaikkia vesien tilaa edistäviä toimia rahallisesti, ja LOVA-tukea voi hakea myös rakennekalkitukselle. LOVA-tuen myöntää paikallinen lääninhallitus, ja sitä voivat hakea kunnat, yhdistykset ja yhteisöt. LOVA-asetusta uudistettiin vuonna 2018, ja nyt keskiössä on vesien rehevöityminen, jonka hillitsemiseen tähtääville toimenpiteille voi saada jopa 90% tukea. LOVA-tukea ei kuitenkaan saa lain velvoittamille toimille, eikä jo tehdyille tai aloitetuille projekteille. Tukea haetaan joka vuosi alkuvuodesta, t

Runsaasti kiinnostusta pellonpiennarpäivässä!

#RAKAVA-hankkeen järjestämään pellonpiennarpäivään osallistui runsaslukuinen liki 50-hengen yleisö! Päivä täytti odotukset hyvin ja rakennekalkitusta sekä asiantuntijapuheenvuoroja saatiin seurata mukavissa syysoloissa. Päivä alkoi asiantuntijapuheenvuoroilla. Hankkeen taustoihin ja päivän ohjelmaan perehdytit Juho Urkko, jonka jälkeen hankkeen senhetkisiä tuloksia avasi SYKEn tutkija Elina Röman ja itse rakennekalkituksesta kertoi Nordkalkin Kjell Weppling. Tässä kuvassa rakennekalkit on jo levitetty ja alueen viljelijä Janne Hampaala pääsi muokkaamaan Amazone Catros -lautasmuokkaimella peltoa rakennekalkituksen ohjeiden mukaisesti.  Rakennekalkituksessa käytettävän kalkin tulee sisältää poltettua kalkkia tavanomaisen kalkkikivirouheen ohella. Tällaista tuotetta käyttämällä saadaan savimaan rakennetta stabiloiva vaikutus, kun kalkki mullataan pikaisesti 1-2vrk kuluessa levityksestä. Etenkin jäykemmillä mailla multaus voi olla tarpeen suorittaa kahdesti, jotta kalkki aidosti se

Rakennekalkitusnäytös Sahalahdella, tule perehtymään menetelmään käytännössä!

Sahalahden Pakkalassa järjestetään tiistaina 25.9. Pellonpiennarpäivä, jossa tutustutaan käytännössä peltojen rakennekalkitukseen yhtenä keinona vähentää maatalouden ympäristökuormitusta. Tilaisuuden järjestämisestä vastaa #RAKAVA-hanke, joka on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Vesien- ja Merenhoidon kärkihankeohjelmaa.  Pellonpiennarpäivässä pääsee tutustumaan rakennekalkitukseen käytännössä, ja paikalla on asiantuntijat hankkeen yhteistyökumppaniverkostosta (Nordkalk, SYKE, Pirkanmaan ELY-keskus, ProAgria). Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuteen, eikä se vaadi etukäteisilmoittautumista. OHJELMA: 12.00 Kahvitarjoilu ja kokoontuminen osoitteessa Yli-Toukolantie 30, pysäköinti viittojen mukaisesti ja kokoontuminen korkeaan halliin 12.15 Puheenvuorot: • RAKAVA-hanke yleisesittely • Nordkalk • SYKE • Pirkanmaan ELY-keskus • ProAgria • Keskustelua ja tutustuminen aiheeseen vapaamuotoisesti 13.00 Peltokierros, tutustuminen maan rakenteeseen