Siirry pääsisältöön

Pelto- ja järvenrantakatselumuksella – rakennekalkin vaikutuksia käytännössä


Pirkanmaalla, Sahalahdella viljavainio lainehtii elokuisessa tuulessa. Peltokatselmukselle ovat lähteneet viljelijä, agrologi Juho Urkko ja Pakkalanjärven suojeluyhdistyksen Eino Ahonen. Viljan kasvu on hyvässä vauhdissa, lakovahinkoja ei ole. Kasvinsuojelu on onnistunut hyvin, rikkakasveja ei lohkolla näy. Jyvät tähkissä ovat pullistumaan päin, puimaan päästäneen ennen elokuun loppua, sään ollessa suotuisa, Urkko miettii.  Urkko arvioi, että tarkasteltavilta peltolohkoilta tullaan korjaamaan onnistunut, normaalitasoinen sato. Kesä on ollut kuiva, ja laskuojissa ei havaintopäivänä ole vettä. Pellosta vedetyssä viljanipun juurakossa maarakenne näyttää hyvältä, kuohkealta ja rakeiselta. Rakennekalkki vaikuttaa edullisesti myös peltomaan rakenteeseen.

Kasvukauden lämpö ja sademäärä vaikuttavat kaikkeen kasvuun, sadon määrään ja laatuun. Kasvukausi 2017 oli kylmä ja sateinen, vuonna 2018 puolestaan kärsittiin poikkeuksellisesta kuivuudesta ja kuumuudesta. Läntmannen Agron Hauhon koetilan mittaustuloksia tarkasteltaessa kesä 2019 on ollut edeltäjäänsä viileämpi. Vuoden 2019 lämpösumma on elokuussa 1100, kun luku vuoden 2018 elokuussa oli jo 1200. Vuotuisten lämpösummien keskiarvo vuosilta 1998-2017 elokuussa on noin 1000. Vuotuisia sadesummia tarkasteltaessa kuluva vuosi vastaa vuosien 1998 – 2017 keskiarvoja, kun taas edellinen vuosi 2018 oli selvästi keskiarvoa kuivempi.

Pellon kasvustoa ja maan rakennetta tarkasteltaessa huomaa maan hyvän mururakenteen. Kesä on ollut kuiva, eikä myöskään liettymiseen liittyviä ongelmia ole havaittu. Pelloilla kasvaa parhaillaan kevätviljoja, ohraa ja vehnää. 

Pakkalanjärven valuma-alueelle, tarkasteltavalle peltolohkolle, on tehty rakennekalkitusta kahdelle eri laskuojan alueelle. Rakennekalkituksen tarkoituksena on pidättää fosfori peltomaassa, ja estää näin valumia Pakkalanjärveen. Pakkalanjärvi on matala ja ravinteikas järvi. Järvessä on mutapohja, ja rehevöityminen ja mm. aiempina vuosina järveä vaivannut sinilevä rajoittavat järven virkistyskäyttöä. Järvessä on havaittu myös kalakuolemia. Talviset kalakuolemat ovat esteettinen haitta, mutta viestivät myös happikadosta järvessä.


Juho Urkko sekä Eino Ahonen pakkalanjärven äärellä. Suojeluyhdistys on tehnyt runsaasti toimenpiteitä menneiden vuosien aikana järven tilan parantamiseksi.
Katselmus siirtyy rakennekalkitulta pellolta Pakkalanjärven rantaan, jossa Eino Ahonen kertaa järven suojelun historiaa. Pakkalanjärven alennustilaan ja suojelun tarpeeseen havahduttiin jo vuosikymmeniä sitten, ja suojeluyhdistys järvelle on perustettu vuonna 1998. Rakennekalkitus on yksi keino Pakkalanjärven tilan parantamiseen. Muita toimia Eino Ahonen muistelee vuosien varrella kokeillun useita: Järven tilaa on kohennettu muun muassa niittämällä järvikortetta, ja hoitokalastamalla, eli poistamalla roskakaloja, kuten ruutanoita. Järveä on myös muutamana talvena hapetettu pintavirrankehittimillä. Kesällä 2019 Pakkalanjärvessä ei ole havaittu sinilevää, huomauttaa Ahonen tyytyväisenä. Pelto - ja järvikatselmuksen lopuksi Urkko ja Ahonen toteavat järven toipumisen olevan pitkä ja hidas prosessi, mutta tulosten, eli järven kunnon hitaan kohentumisen, palkitsevan. Järven tilan parantumisen lisäksi rakennekalkituksella on lisäksi muita suotuisi vaikutuksia kalkitun pellon kuntoon, lisää Urkko.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ruotsin tukimalli meillekin?

RAKAVA-Hankkeen edetessä ja rakennekalkituksen ympäristövaikutuksia punnittaessa on jo useaan otteeseen tullut esiin eräs, varsinkin viljelijöitä ja muita maan parissa työskenteleviä ja siitä elantonsa saavia kiinnostava kysymys: voisiko tälle toimenpiteelle saada Suomessa jonkinlaista tukea? Se voisi hyvinkin olla mahdollista, ainakin jos haemme esimerkkiä länsinaapurista. Ruotsin malli Ruotsissa LOVA-projekti, eli Lokala Vattenvårdsprojekt, paikallinen vesiensuojeluohjelma, tukee kaikkia vesien tilaa edistäviä toimia rahallisesti, ja LOVA-tukea voi hakea myös rakennekalkitukselle. LOVA-tuen myöntää paikallinen lääninhallitus, ja sitä voivat hakea kunnat, yhdistykset ja yhteisöt. LOVA-asetusta uudistettiin vuonna 2018, ja nyt keskiössä on vesien rehevöityminen, jonka hillitsemiseen tähtääville toimenpiteille voi saada jopa 90% tukea. LOVA-tukea ei kuitenkaan saa lain velvoittamille toimille, eikä jo tehdyille tai aloitetuille projekteille. Tukea haetaan joka vuosi alkuvuodesta, t

Rakennekalkitusnäytös Sahalahdella, tule perehtymään menetelmään käytännössä!

Sahalahden Pakkalassa järjestetään tiistaina 25.9. Pellonpiennarpäivä, jossa tutustutaan käytännössä peltojen rakennekalkitukseen yhtenä keinona vähentää maatalouden ympäristökuormitusta. Tilaisuuden järjestämisestä vastaa #RAKAVA-hanke, joka on osa ympäristöministeriön rahoittamaa Vesien- ja Merenhoidon kärkihankeohjelmaa.  Pellonpiennarpäivässä pääsee tutustumaan rakennekalkitukseen käytännössä, ja paikalla on asiantuntijat hankkeen yhteistyökumppaniverkostosta (Nordkalk, SYKE, Pirkanmaan ELY-keskus, ProAgria). Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita tilaisuuteen, eikä se vaadi etukäteisilmoittautumista. OHJELMA: 12.00 Kahvitarjoilu ja kokoontuminen osoitteessa Yli-Toukolantie 30, pysäköinti viittojen mukaisesti ja kokoontuminen korkeaan halliin 12.15 Puheenvuorot: • RAKAVA-hanke yleisesittely • Nordkalk • SYKE • Pirkanmaan ELY-keskus • ProAgria • Keskustelua ja tutustuminen aiheeseen vapaamuotoisesti 13.00 Peltokierros, tutustuminen maan rakenteeseen

Runsaasti kiinnostusta pellonpiennarpäivässä!

#RAKAVA-hankkeen järjestämään pellonpiennarpäivään osallistui runsaslukuinen liki 50-hengen yleisö! Päivä täytti odotukset hyvin ja rakennekalkitusta sekä asiantuntijapuheenvuoroja saatiin seurata mukavissa syysoloissa. Päivä alkoi asiantuntijapuheenvuoroilla. Hankkeen taustoihin ja päivän ohjelmaan perehdytit Juho Urkko, jonka jälkeen hankkeen senhetkisiä tuloksia avasi SYKEn tutkija Elina Röman ja itse rakennekalkituksesta kertoi Nordkalkin Kjell Weppling. Tässä kuvassa rakennekalkit on jo levitetty ja alueen viljelijä Janne Hampaala pääsi muokkaamaan Amazone Catros -lautasmuokkaimella peltoa rakennekalkituksen ohjeiden mukaisesti.  Rakennekalkituksessa käytettävän kalkin tulee sisältää poltettua kalkkia tavanomaisen kalkkikivirouheen ohella. Tällaista tuotetta käyttämällä saadaan savimaan rakennetta stabiloiva vaikutus, kun kalkki mullataan pikaisesti 1-2vrk kuluessa levityksestä. Etenkin jäykemmillä mailla multaus voi olla tarpeen suorittaa kahdesti, jotta kalkki aidosti se